Trying to use RTERM to connect to RSTS/E fails with ACCVIO

All types of networks, network stacks, and protocols supported by OpenVMS.
Post Reply

Topic author
agn453
Newbie
Posts: 3
Joined: Tue Aug 18, 2020 1:05 am
Reputation: 0
Status: Offline

Trying to use RTERM to connect to RSTS/E fails with ACCVIO

Post by agn453 » Wed Sep 02, 2020 3:41 am

I'm a Community License user of VSI OpenVMS Alpha V8.4-2L1 (having recently upgraded
from HP OpenVMS Alpha V8.4). When I try to connect to a RSTS/E node running DECnet/E V4.1
I now get an ACCVIO.

Trying the same command from a SIMH VAX instance running OpenVMS VAX V7.3 works fine.

Presumably this can be reported to the developers via this forum. If not, please let me know where I should report this.

Thanks

Tony


KOALA $ show system/noprocess
OpenVMS V8.4-2L1 on node KOALA 2-SEP-2020 17:39 Uptime 2 02:48:55
KOALA $ set host /app=rterm dingo
%REM-I-CONNECTION, connection made using RTERM protocol
%SYSTEM-F-ACCVIO, access violation, reason mask=00, virtual address=000051700000
8AA4, PC=0000517000008AA4, PS=0000001B

Improperly handled condition, image exit forced.
Signal arguments: Number = 0000000000000005
Name = 000000000000000C
0000000000000000
0000517000008AA4
0000517000008AA4
000000000000001B

Register dump:
R0 = 0000000000000003 R1 = 0000000000008F50 R2 = 0000000000008134
R3 = 0000000000034804 R4 = 000000007FFCF814 R5 = 0000000000009AEF
R6 = 0000000000000000 R7 = 0000000000000001 R8 = 000000000003481C
R9 = 000000007FF9DDF0 R10 = 000000007FFA4F28 R11 = 000000007FFCDC18
R12 = 000000007FFCDA98 R13 = 0000000000005170 R14 = 0000000000008E28
R15 = 0000000000008E28 R16 = 0000000002A83089 R17 = 0000000000200000
R18 = FFFFFFFF80905200 R19 = FFFFFFFF82032250 R20 = 0000000000000002
R21 = 0000000000000000 R22 = 000000007ADFDA54 R23 = FFFFFFFF801950B0
R24 = 0000000000000001 R25 = 0000000000000003 R26 = FFFFFFFF801950EC
R27 = 000000007ADFDA54 R28 = 0000000000000006 R29 = 000000007ADFDA60
SP = 000000007ADFDA30 PC = 0000517000008AA4 PS = 300000000000001B
KOALA $


sms
Contributor
Posts: 10
Joined: Fri Aug 21, 2020 5:18 pm
Reputation: 0
Status: Offline

Re: Trying to use RTERM to connect to RSTS/E fails with ACCVIO

Post by sms » Wed Sep 02, 2020 4:10 am

Code: Select all

> [...] VSI OpenVMS Alpha V8.4-2L1 (having recently upgraded
> from HP OpenVMS Alpha V8.4). [...]

   Actual upgrade, or fresh installation?  Have you looked at the
user/process quotas?


Topic author
agn453
Newbie
Posts: 3
Joined: Tue Aug 18, 2020 1:05 am
Reputation: 0
Status: Offline

Re: Trying to use RTERM to connect to RSTS/E fails with ACCVIO

Post by agn453 » Wed Sep 02, 2020 7:09 pm

sms wrote:
Wed Sep 02, 2020 4:10 am

Code: Select all

> [...] VSI OpenVMS Alpha V8.4-2L1 (having recently upgraded
> from HP OpenVMS Alpha V8.4). [...]

   Actual upgrade, or fresh installation?  Have you looked at the
user/process quotas?
I did an in-place upgrade. All other networking (DECnet IV, Multinet TCP/IP
and INFOSERVER disk sharing) all seem fine.

Which quotas would you suggest?

Installing SYS$SYSTEM:RTPAD.EXE with image accounting does not provide
any clues regarding quotas.

RTPAD Image Termination
-----------------------
Username: SYSTEM UIC: [SYSTEM]
Account: SYSTEM Finish time: 3-SEP-2020 08:48:50.28
Process ID: 0000008C Start time: 3-SEP-2020 08:48:50.09
Owner ID: Elapsed time: 0 00:00:00.19
Terminal name: OPA0: Processor time: 0 00:00:00.02
Remote node addr: Priority: 4
Remote node name: Privilege <31-00>: FFFFFFFF
Remote ID: Privilege <63-32>: FFFFFFFF
Remote full name:
Posix UID: -2 Posix GID: -2 (%XFFFFFFFE)
Queue entry: Final status code: 1000000C
Queue name:
Job name:
Final status text: %SYSTEM-F-ACCVIO, access violation, reason mask=!XB, virtual
Page faults: 33 Direct IO: 3
Page fault reads: 5 Buffered IO: 31
Peak working set: 0 Volumes mounted: 0
Peak page file: 5168 Images executed: 14

Image name: KOALA$DKA0:[SYS0.SYSCOMMON.][SYSEXE]RTPAD.EXE

The SYSTEM account already has

KOALA $ auth show system

Username: SYSTEM Owner: SYSTEM MANAGER
Account: SYSTEM UIC: [1,4] ([SYSTEM])
CLI: DCL Tables: DCLTABLES
Default: SYS$SYSROOT:[SYSMGR]
LGICMD:
Flags:
Primary days: Mon Tue Wed Thu Fri
Secondary days: Sat Sun
No access restrictions
Expiration: (none) Pwdminimum: 8 Login Fails: 0
Pwdlifetime: (none) Pwdchange: 15-JAN-2010 16:02
Last Login: 3-SEP-2020 08:37 (interactive), 3-SEP-2020 08:35 (non-interactive)
Maxjobs: 0 Fillm: 300 Bytlm: 256000
Maxacctjobs: 0 Shrfillm: 0 Pbytlm: 0
Maxdetach: 0 BIOlm: 150 JTquota: 4096
Prclm: 10 DIOlm: 160 WSdef: 4096
Prio: 4 ASTlm: 300 WSquo: 8192
Queprio: 0 TQElm: 100 WSextent: 16384
CPU: (none) Enqlm: 4000 Pgflquo: 700000
[snip]


Maybe RTERM never worked properly on Alpha. I went back and booted from
old system disk with OpenVMS V7.3-1 and it exhibits the same failure.

Tony


sms
Contributor
Posts: 10
Joined: Fri Aug 21, 2020 5:18 pm
Reputation: 0
Status: Offline

Re: Trying to use RTERM to connect to RSTS/E fails with ACCVIO

Post by sms » Thu Sep 03, 2020 12:45 am

Code: Select all

> Which quotas would you suggest?

   I had nothing specific in mind, just grasping at straws.  Nothing in
yours leaps out as implausible to me.


volkerhalle
Contributor
Posts: 13
Joined: Fri Aug 14, 2020 11:31 am
Reputation: 0
Status: Offline

Re: Trying to use RTERM to connect to RSTS/E fails with ACCVIO

Post by volkerhalle » Sun Sep 13, 2020 1:16 am

Tony,

as already posted in https://groups.google.com/forum/?hl=de# ... S3NQPwwdbw you could provide some more information. Note that a very special config is needed, to reproduce this problem.

The ACCVIO shown is caused by an invalid PC value and occurs during the instruction fetch (reason mask = 00010000).

The return address in R26 points into system space, try

$ ANALYZE/SYS
SDA EXA/INS 8018300C-30;40

To produce a process dump, issue a

$ SET PROC/DUMP

before the SET HOST command.

Look at the RTPAD.DMP process dump with ANALYZE/PROCESS or SDA

Volker.

Post Reply